Kari Jääskeläinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Työajan pidennys

YHTEISKUNTASOPIMUS KAATUI ANARKIAAN?

Yhteiskuntasopimus kaatui anarkiaan – ay-pamput eivät siedä sitä, että kilpailukykyä nostettaísiin edes pätkän vertaa – ainakaan eivät kertoneet, montako promillea sallisivat kilpailukyvyn paranevan. Ei muka saa asettaa tavoitteita, kuten 5 % parannus kilpailukykyyn, jotta työpaikat säilyisivät. Tässähän on selkeästi anarkistinen päämäärä: laitetaan maa polvilleen, jotta saadaan määräysvalta itselle. Nykyisellä hallituksella ei näköjään saa olla tavoitteita eikä valtaa.

Suomalainen taipuu, mutta ei katkea!

Lämpimällä elokuun kestämällä perskärpäset kirmaavat avoimesta pihaovestani,  luovat tuttua melodiaa, sointuja joihin totuin kesäisin hopsiessani lehmiä, joiden oli muutoin vaikeaa pysyä paikoillaan äitini heitä lypsäessä (kuva).

Sodanjälkeinen Suomi, johon synnyin, edusti minulle, onnellisen kasvun aikaa. Vaikka uutukaisessa kirjassaan ''Suomi sodan jälkeen" - pelon, katkeruuden ja toivon vuodet 1944-1949 Antero Holmila ja Simo Mikkonen pyrkivät objektiivisesti kuvaamaan rauhanajan ristiriitoja, olen siitä onnekas, että itse en niihin joutunut.

Tärkeintä on olla hallituksessa

Kenties keskeisimmäksi asiaksi Perussuomalaisten juhlakokouksessa nousi ylpeys siitä, että puolue on vihdoinkin päässyt hallitukseen. Puolueella on nyt omia ministereitä. Sen tärkeyttä korostettiin useassa puheenvuorossa. Puheenjohtaja Soinin mukaan puolueella on nyt myös valtaa, jota sille ei ennen ole ollut. Täysin sivuasiaksi jäi, mitä puolue on hallituksessa saanut aikaan ja mitä se yleensä tavoittelee. Tärkeitä on osallistuminen Suomen hallituksen toimintaan.

Sata tuntia lisää Neuvostoliittoa?

"EK:n verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa toimitusjohtaja Jyri Häkämies perustelee ehdotusta  kilpailukyvyn parantamisella. Häkämiehen mukaan kilpailukyvyn parantamisen tärkeimpiä asioita on "tuottavuushypyn" aikaansaaminen. Häkämiehen ja EK:n mukaan "hyppyä" ei synny ilman merkittävää työajan lisäystä."

 

Hallitus haluaa tuottamattomuutta

Tuore pääministeri Juha Sipilä on myllertänyt Suomen uuteen uskoon. On jotain hyvääkin, mutta yhtä asiaa en ymmärrä. Työpaikoilla pitäisi oleskella siis pidempään, jotta tuottavuus kasvaisi?

Varsinkin yrittäjänä toimivalle tällainen ajatusmalli on vieras. Itse en koe itseäni tuottavammaksi, jos käytän samoihin asioihin enemmän aikaa. Sen sijaan jos teen jotain tehokkaammin, eli käytän asioihin vähemmän aikaa, olen tuottavampi.

Sipilän yhteiskuntasopimus. 200 tuntia vähemmän aikaa lapsille

Pieni lapsi joutuisi puoli tuntia pidempään painamaan kasvonsa päiväkodin ikkunaa vasten hänen odottaessaan, koska se isä tai äiti tulee hakemaan hänet kotiin. Pienelle lapselle puoli tuntia voi tuntua ikuisuudelta. Jos työaikaa nostetaan 100 tunnilla vuodessa, niin tyypillisessä lapsiperheessä tämä merkitsee sitä, että lapsi saa viettää vuodessa 100 tuntia vähemmän aikaa äitinsä, ja 100 tuntia vähemmän aikaa isänsä kanssa. Yhteensä lapsi menettää 200 tuntia yhdessä vietettyä aikaa rakkaiden vanhempiensa kanssa vuodessa.

Kansantalouden muutos ja sen mahdollisuus?

Miten voidaan työttömyyttä poistaa, lisäämällä työaikaa jo työssä oleville? Eikö nyt pitäisi vastata suurimpiin ongelmiimme? Eikö velkaantuminen olisi saatava kuriin ja työttömyys pois?  Vain se alkaisi tuottamaan säästöä muulle sektorille.

Kun tiedämme olemassa olevat ongelmamme, eikö päättäjien tulisi etsiä keinoja niiden poistamiseen, eikä etsiä verukkeita kiertää todellisuutta?

Sipilän ehdotus työllisyyteen

Sipilä ehdottaa työajan pidentämistä työssä oleville.

Kun tehtävän työn määrä pysyy vakiona ja maassa on iso työttömyys, kyseinen toimenpide lisää työttömyyttä.

Työn määrä tuskin lisääntyy sillä, että on enemmän työpaikalla.

Kannattaisiko tehdä puoli tuntia pidempää päivää?

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen ehdotti taannoin paperitehtaiden työpäivien pidennystä 7,5 tunnista kahdeksaan tuntiin. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kiirehti heti tyrmäämään ajatuksen palkkojen leikkaamisena.

On toki totta, että laskennallinen keskituntipalkka järjestelyllä pienenisi, mutta työntekijän kuukaudessa käteen jäävä osuus pysyisi kuitenkin samana.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä